perjantai 23. toukokuuta 2014

Cashew, kaura ja kardemumma (x2)

Kaurahiutaleet taipuvat moneksi. Viimeikoina olen useampaankin otteeseen yhdistänyt kauran pähkinöiden, siementen ja juuri jauhetun kardemumman kanssa terveelliseksi ja maistuvaksi aamiaiseksi. Puolukkainen kaura-ruisuunipuuro paistuu reilussa puolessa tunnissa viikonlopun aamiais- tai brunssipöytään. Etukäteen valmistetusta granolasta taas riittää moneen arkiaamiaiseen.

Uunipuuro 2014.

Baked oatmeal eli uunissa paistettu kaurapuuro valmistuu nimensä mukaisesti uunin lämmössä. Melko kaukana kuitenkin ollaan perinteisestä riisiuunipuurosta ja ohrauunipuurosta. Ehkä parempi suomennos olisikin paistettu puuro? Marjoilla maustettu uunikaurapuuro on kuin puuron, pannarin ja marjapiirakan risteytys. Uunikaurapuuro ei sisällä sokeria tai vehnää, ja on siis puuromaisen terveellinen, pähkinöiden ja siemenien ansiosta terveellisempikin. Munan ansiosta puuron rakenne on pannarimaisen leikattava, ja pohjalla piilottelevat marjat tuovat mieleen marjapiirakan. Kokonaisuuden kruunaa hunajalla makeutettu pähkinäpäällys. Puolukkaiseen suosikkiuunipuurooni tulee kauran lisäksi ruishiutaleita.

Granola on paahdettua mysliä. Kaurahiutaleet ja sattumat sekoitetaan rasvan ja makeutuksen kanssa, minkä jälkeen seos levitetään uunipelleille ja kuivatetaan uunissa. Terveellisyysaste määräytyy rasvan ja makeutuksen laadun ja määrän mukaan. Minun versiooni tulee maltillinen määrä rypsiöljyä ja hunajaa.

Kuvassa puolet granola-annoksesta.

Käytän sekä uunipuuroon että granolaan isoja kaurahiutaleita. Ruotsissa isot kaurahiutaleet ovat normi ja pienet usein suomalaiserikoisuus. Pidän myös enemmän isoista kaurahiutaleista, koska niissä on kypsinäkin rakennetta, mutta tämä on tietysti makuasia. Uunikaurapuuron nesteenä olen menestyksellä käyttänyt sekä tavallista että kauramaitoa. Muutkin maidot varmasti soveltuvat. Molempien ohjeiden pähkinöitä ja siemeniä voi vaihdella maun mukaan, ja jäähtyneeseen granolaan voi halutessaan sekoittaa kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

Mansikka-puolukkauunipuuro (neljälle)
  • voita vuoan voitelemiseen
  • 200 g mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 200 g puolukoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 2,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 2,5 dl ruishiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 2 munaa
  • 5 dl maitoa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 0,75 dl cashew-pähkinöitä
  • 0,75 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl rypsiöljyä

Voitele keskikokoinen uunivuoka voilla, ja levitä marjat vuoan pohjalle.
Sekoita kulhossa kaura- ja ruishiutaleet, leivinjauhe, suola ja kardemumma. Levitä marjojen päälle uunivuokaan.
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita maidon ja vaniljauutteen kanssa. Kaada hiutaleiden päälle uunivuokaan.
Pilko cashew-pähkinät karkeasti. Sekoita sormin hunaja ja rypsiöljy pähkinöiden ja siementen sekaan. Ripottele puuron päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa 35 - 40 minuuttia.

Luksusaamiaisella granola nautitaan kaakaonibsien ja tuoreiden marjojen kannsa ja turkkilainen jukurttikin maustetaan vaniljalla.

Kardemummainen granola
  • 10 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl kauraleseitä
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 dl manteleita
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 0,5 dl hunajaa
  • 0,5 dl vettä
  • 1 rkl vaniljauutetta

Pilko päkinät ja mantelit karkeasti. Sekoita kulhossa kuivat aineet.
Lämmitä rypsiöljyä, hunajaa, vettä ja vaniljauutetta kattilassa sen verran, että hunaja sulaa. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita.
Levitä kahdelle uunipellille ja paahda pelti kerrallaan 150 asteisessa uunissa puoli tuntia. Sekoita 10 minuutin välein.

Arkiaamiaisen maustettu jukurtti syntyy sauvasekoittimen avulla banaanista, pakastemarjoista ja maustamattomasta jukurtista tai piimästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti