perjantai 16. toukokuuta 2014

Raparperisiirappia limellä ja sitruunaruoholla

Ruotsalaiset ovat aina vähän edellä. Muodissa ja kasvukausissa. Kaupoissa jo näkyvää ruotsalaista uutta perunaa en ole vielä ostanut, mutta raparperisesongista nauttimisen aloitin heti ensimmäisten varsien ilmestyttyä tukholmalaisruokakauppoihin. Raparperikauden alussa kannattaakin olla hereillä ja hyödyntää nuorten varsien kauniin punainen väri.

Ensimmäiset ostamani raparperinvarret päätyivät perinteiseen raparperikiisseliin, mutta seuraavana totetuslistalla oli uudesta Soda, lemonad och snacks -kirjasta bongaamani raparperi-lime-sitruunaruoholimu. Tove Nilssonin limukirja esittelee muutaman eri keinon kuplivan juoman aikaansaamiseksi. Raikas raparperilimu syntyy niistä yksinkertaisimmalla, sekoittamalla siirapiksi keitettyä raparperia kuplaveteen.

Nuorista raparperinvarsista syntyy kauniin vaaleanpunaista limua.
Lime ja sitruunaruoho osoittautuivat mainioiksi makupareiksi raparperille. Lopputuloksena oli äärimmäisen raikas juoma, jota kulauttaa helposti kurkkuunsa useammankin lasillisen. Limun lisäksi siirappia voi tietysti käyttää muuhunkin, vaikkapa raparperisangriaan. Voin myös kuvitella käteeni raparpericocktailin, jossa sekoitustikkuna toimii sitruunaruohon palanen.

Käytän lasilliseen limua kaksi ruokalusikallista siirappia.
Valmistin raparperisiirapin Soda, lemonad och snacks -kirjan reseptillä. Jätin tosin pois ainesosalistassa mainitun puolikkaan teelusikallisen sitruunahappoa, koska sitä ei mainittu reseptin työvaiheissa ja koska en ole täysin vakuuttunut sitruunahapon tarpeellisuudesta. Kirjan mukaan siirappi säilyy jääkaapissa 4 - 6 viikkoa. Siirappi on hyvää niin kauan kuin se tuoksuu raikkaalta eikä näkyvissä ole käymisen aiheuttamia kuplia.

Raparperi-lime-sitruunaruohosiirappi
  • 1 sitruunaruoho
  • 500 g raparperia
  • 4,5 dl sokeria
  • 4 dl vettä
  • 2 dl limemehua (noin 6 limeä)
Hakkaa sitruunaruohoa veitsen tylpällä puolella tai morttelilla. Siivuta sitruunaruoho. Pese raparperi hyvin, mutta älä kuori. Pilko myös raparperi. Keitä sitruunaruohoa, raparperia, sokeria ja vettä noin 5 minuuttia, kunnes raparperi on pehmeää. Nosta kattila hellalta ja anna jäähtyä puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitettynä.
Sekoita limemehu jäätyneeseen raparperikeitokseen. Valuta ensin siivilän ja sitten harson läpi. Kaada puhtaisiin lasipulloihin ja säilytä jääkaapissa.

Ensin jääpalat, sitten siirappi ja lopuksi kuplavettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti