perjantai 4. heinäkuuta 2014

Neljän ainesosan mansikkajäätelö

Tein viime kesänä usein neljän ainesosan mansikkajäätelöä. Niin syntyi peli nimeltään "Arvaa mansikkajäätelön ainekset". Sitä pelattiin taas muutama viikko sitten, kun kesän ensimmäistä mansikkajäätelösatsia oli maistelemassa yksi ensikertalainen. Lopputulos oli sama kuin aina ennenkin: mansikka ja kerma osuivat heti oikeaan, kun taas sitruunamehun ja kondensoidun maidon keksiminen vaati useita vihjeitä.

(Peliä voisi pelata myös kaupan jäätelöiden huomattavasti pidemmillä ainesosaluetteloilla. Veikkaanpa tosin, että kilpailijat väsyisivät arvailuun melko pian. Kemikaalicocktail raportoi, että mansikkakermajäätelöstä ei välttämättä löydy kermaa mutta monenmoista muuta senkin edestä.)

Jäätelöä aidoista aineksista

Ohje neljän ainesosan mansikkajäätelöön on peräisin ruotsalaisbloggaaja Linda Lomelinon Lomelinos glass -jäätelökirjasta (suosittelen!). Ohje on superhelppo ja valmistus onnistuu niin jäätelökoneella kuin ilmankin.

Mansikkakermajäätelöä

Mansikkajäätelö
  • 250 g mansikoita
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 prk (400 g) makeaa kondensoitua maitoa (kannattaa viilentää jääkaapissa etukäteen)
  • 2,5 dl kuohukermaa
Perkaa ja paloittele mansikat. Soseuta sitruunamehun kanssa. Sekoita mansikkasose ja kondensoitu maito keskenään.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita mansikkasoseen kanssa. Viilennä seos tarvittaessa jääkaapissa (eli jos et viilentänyt kondensoitua maitoa etukäteen).

Valmista jäätelökoneessa. Kun jäätelökone on tehnyt työnsä, kauho jäätelö pakastimessa kylmennettyyn astiaan ja nosta pakkaseen kovettumaan.

(Valmistus ilman jäätelökonetta: Linda Lomelinon kirjassa mansikkajäätelö valmistetaan jäätelökoneessa, ja niin minäkin useimmiten teen. Olen kuitenkin päässyt yhtä hyvään tulokseen myös pakastimen ja sähkövatkaimen avulla. Vatkasin vain jäätelömassaa kolmeen otteeseen jäätymisen aikana, ensimmäisen kerran reilun tunnin kuluttua pakastamisen alusta ja sen jälkeen kahteen kertaan noin tunnin välein. Tuolla kertaa jäätelön maistelu jäi seuraavaan aamuun, mutta jäätelö olisi ollut syömävalmista jo pian viimeisen vatkaamisen jälkeen.)

Mansikkasose ja kondensoitu maito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti