maanantai 7. heinäkuuta 2014

Clafoutis eli ranskalainen kirsikkapannukakku

Olen innostunut pannareista. Glorian ruoka ja viini -lehden ohjeella syntyi savulohipannukakku illallispöytään. Joy the Bakerin innoittamana kasasin aamiaispannukakun päälle kanelisokerissa pyöriteltyjä mansikoita ja pensasmustikoita. Opin uuden termin: Dutch baby. Nyt viimeisimpänä valmistin kesäloma-aamiaiselle kirsikoilla täytetyn clafoutis-pannukakun. Uusia suosikkipannukakkujani yhdistää kaksi asiaa: uunivuokana toimii valurautapannu, ja pannukakkutaikinassa on perinteiseen verrattuna enemmän munaa (ja vähemmän maitoa).

Pannukakussani on kaksi kerrosta: kiinteä pohjakerros ja vanukasmainen päälikerros.

Clafoutis-pannukakussa pannun pohjalle aseteltujen kirsikoiden päälle kaadetaan makea pannukakkutaikina. Kirsikat voi käyttää kivineen. Syöjiä on toki syytä varoittaa asiasta, ja samalla voi kokki kertoa, että kivet on jätetty poistamatta maun, ei suinkaan laiskuuden, takia. Kirsikan kivien nimittäin kerrotaan tuovan pannukakkuun karvasmantelin makua. (Täytyy kyllä sanoa, että en huomannut karvasmantelin makua, joten ehkä sitä ei ehjistä kivistä näin lyhyessä paistossa kovin paljon irtoa.)

Paistaessa kirsikkapannukakkuun muodostui hauskasti kaksi kerrosta, jotka kuvassakin näkyvät. Melko kiinteän pohjakerroksen päällä on ihanan vanukasmainen kerros kirsikkasattumilla. Molemmat kerrokset ovat herkullisia, joten teen varmasti kirsikkapannaria toistekin!

Speltti-clafoutis kirsikoilla
  • 5 dl kirsikoita
  • 3 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl spelttisihtijauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 1 rkl sulatettua voita
  • voita pannun voitelemiseen
  • tomusokeria tarjoiluun
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele valurautapannu voilla. Levitä kirsikat yhteen kerrokseen pannun pohjalle.

Vatkaa munia muutaman minuutin ajan. Lisää sokerit ja jauhot ja vatkaatasaiseksi. Lisää maito ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vielä sulatettu voi. Kaada taikina kirsikoiden päälle.

Paista pannukakkua 30 - 40 minuuttia, kunnes keskusta on kiinteä. Ripottele hieman jäähtyneen pannukakun pinnalle tomusokeria ja tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti