tiistai 11. helmikuuta 2014

Valkoinen prinsessakakku

Ehkäpä eeppisin hetkeni leipojana oli kun vatkasin 12 keltuaisen vaniljakastiketta jättimäisessä kulhossa vesihauteen yllä. Työn alla oli neljä prinsessakakkua pikkusiskon ylioppilasjuhliin. Prinsessakakku onkin oivallinen valinta juhlavastaanotolle, sillä se säilyy jääkapissa paljon tavallista kermakakkua paremmin. Marsipaanikansi pitää kerman raikkaana ja kakun voi nostaa jääkaapista suoraan tarjolle.

Prinsessakakku nousi suosikkikakkujeni joukkoon vasta ensimmäisen itse leivotun prinsessakakun myötä. Kahviloiden kakkupalat olivat mielestäni aina liian makeita ja marsipaanisia. Raikkaamman prinsessakakun salaisuus on hillon korvaaminen marjasurvoksella. Suosittelen myös kaulimaan marsipaanikannen itse. Valmiiksi kaulittu marsipaanikansi voi olla maultaan hieman tunkkainen.

Valkoinen prinsessakakku sopisi tajottavaksi vaikka ystävänpäivä

Valkoisen prinsessakakun resepti on peräisin Elisabeth Johanssonin kirjasta Älskade jordgubbar: från drink till dessert. 

Valkoinen prinsessakakku

Kakkupohja ja vaniljakastike kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät jäähtyä ennen kakun kokoamista. Vetäytymisaikaa kakku ei juuri tarvitse. Mansikkasurvos ja vaniljakastike ovat täytteinä sen verran kosteita, että kakku on mehevä ja herkullinen jo pian kokoamiseen jälkeen. Kakku ei silti kärsi edellisenä päivänä täyttämisestäkään.

Kakkupohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maizenaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munia ja sokeria sähkövatkaimella viiden minuutin ajan. Siivilöi kuivat aineet ja sekoita varovasti muna-sokerivaahtoon. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija noin 20 cm). Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 30 - 40 minuuttia. Kumoa kakku lautaselle ja anna jäähtyä. Leikkaa pohja kolmeen kerrokseen. 

Vaniljakreemi:
2 dl maitoa
1/2 dl kermaa
1/2 vaniljatanko
3 keltuaista
1/2 dl sokeria
2 rkl maizenaa
1 tl voita (pehmennyttä)

Kaada maito ja kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet. Lisää siemenet ja tanko kattilaan ja kiehauta kerma-maito. Vaahdota keltuaiset ja sokeri pyöreäpohjaisessa metallikulhossa. Poista vaniljatanko kerma-maidosta ja kaada muna-sokerivaahdon joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Sekoita maizena pieneen määrään kylmää vettä ja lisää kastikkeeseen samalla vatkaten. Kuumenna vesihauteessa samalla vatkaten kunnes lämpötila on 85 astetta tai kreemi alkaa paksuuntua. Sekoita voi kreemiin ja kaada uuteen kulhoon. Peitä muovikelmulla ja nosta jääkaappiin. 

Mansikkasurvos:
2 dl mansikoita
2 rkl sokeria

Perkaa (tai sulata ja tarvittaessa kiehauta) mansikat. Muussaa kulhossa sokerin kanssa. 

Lisäksi:
3 dl kermaa
400 g valkoista marsipaania
1 rkl tomusokeria

Levitä ensin mansikkatäyte ja sitten puolet vaniljakreemistä ensimmäiselle pohjalle. Nosta päälle seuraava pohja ja levitä sille loput vaniljakreemistä. Lisää viimeinen pohja. Vaahdota kerma ja levitä kakun päälle ja reunoille. Kauli marsipaani ja levitä kakun päälle. Tasoita marsipaanin reunat terävällä veitsellä ja siivilöi päälle tomusokeria.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti