tiistai 4. helmikuuta 2014

Helpot Runebergin kuppikakut

Huomisen Runebergin päivän kunniaksi blogin uusi elämä saa alkaa Runebergin torttujen ohjeella. Teen helmikuun kausiherkun yläasteen kotitaloustunneilta opitulla reseptillä, joka ei ole aivan perinteinen mutta sitäkin helpompi. Tortut paistuvat muffinivuoissa ja saavat mehevyyttä omenasoseesta.

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta.

Reseptin on kehittänyt kotitaloutta Saarnilaakson koulussa opettanut Kaisu Naulapää. (Viime vuonna halusin muutaman vuoden tauon jälkeen taas leipoa Runebergin torttuja, mutta vanha reseptivihkoni ja Saarnilaakson keittokirja olivat molemmat vanhempien kirjahyllyssä koti-Suomessa, minä taas Tukholmassa. Kysyin tietenkin Googlelta, tuloksetta. Nytpä on tämäkin puute Internetissä korjattu.) Saarnilaakson keittokirjan mukaan Kaisu voitti ohjeella Raision Sunnuntai-Leipurikurssin reseptikilpailun 1998. Ainoa reseptiin tekemäni muutos on margariinin vaihtaminen voihin.

En kovin tarkasti tasoittanut taikinan pintaa ennen paistamista.

Matalammissa muffinivuoissa reseptistä tulisi kuusi torttua. Tupla-annoksen voi leipoa Runebergin ruuduiksi pienessä uunivuoassa.

Runebergin kuppikakut (5 - 6 leivosta)

75 g voita
3/4 dl sokeria
1 pieni kanamuna
1/2 dl korppujauhoja
1/4 piparkakkumuruja
1/4 dl mantelirouhetta
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 dl omenasosetta

Koristeluun:
Vadelmahilloa
Tomusokeria
Vettä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi omenasose taikinaan. 
Täytä muffinivuoat 2/3-täyteen ja tasoita pinta. 
Paista 200 asteessa uunin keskiosassa 10 - 15 minuuttia. Jäähdytä. 
Kun tortut ovat jäähtyneet, valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeriin vettä vähän kerrallaan kunnes seos on notkeaa. Laita tortun keskelle lusikallinen vadelmahilloa ja pyöräytä hillon ympärille sokerikuorrutuseunus.

Miss Étoilen kuppikakkuvuoissa tortuista tuli melkein oikean Runebergin tortun muotoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti