maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kaksi salsaa ja paistinpannun salaisuus

Kirjastosta lainaamani kirjauutuus Taco Mexican Style pääsi kokeiluun viikonloppuna. Valmistin sunnuntain vegetacojen seuraksi kaksi erilaista tomaattisalsaa kirjan ohjeilla. Pääraaka-aineet olivat molemmissa salsoissa samat: tomaatti, hopeasipuli ja jalapeño. Lopputuloksena oli kuitenkin kaksi hyvin erilaista salsaa. Molempien salsojen reseptit löytyvät postauksen lopusta.

Vasemmalla salsa rojan raaka-aineet, oikealla pico de gallon. Molempiin salsoihin tuli myös suolaa.

Salsa roja on paahdetuista tomaateista valmistettu, soseutettu salsa. Paahtamisen ansiosta salsa roja on täyteläisen makuinen. Meksikossa salsa roja paahdetaan comal-savipannussa ja hienonnetaan molcajete-morttelissa, mutta salsan valmistaminen onnistuu erinomaisesti pohjoismaisessakin keittiössä. Minä paahdoin kuumassa valurautapannussa ensin puolitetut tomaatit ja sen jälkeen muut ainekset. Reseptin mukaan ainekset voi myös paahtaa kerralla 220 asteisessa uunissa tai niitä voi kuullottaa pannussa keskilämmöllä muutaman minuutin. Salsan soseuttaminen sujuu esimerkiksi sauvasekoittimella.

Salsa rojaa (vasemmalla) varten tomaatit, chili ja sipulit paahdetaan uunissa tai pannulla ja soseutetaan. Pico de galloon (oikealla) lähes samat ainekset on pilkottu tuoreina.

Pico de gallo on muodostunut texmex-iltojemme vakiosalsaksi, jota löytyy pöydästä lähes joka kerta. Tuoreista tomaateista valmistettu, raikas salsa soveltuu niin tacojen täytteeksi kuin tortillasipsien dippaamiseen. Pico de galloa valmistaessa kaikki ainekset pilkotaan mahdollisimman pieneksi ja sekoitetaan. Yleensä olen valmistanut salsan Jonas Crambyn Texmex från grunden -kirjan ohjeen mukaan kirsikkatomaateista ja punaisesta chilistä, kun taas Taco Mexican Style -kirjan ohje perustuu terttutomaateihin ja jalapeñoon. Hyvää kummin vain kunhan tomaatit ovat kyllin makeita! Pico de gallon luonteen ratkaisee limen ja suolan tasapaino, joten salsaa kannattaa maistella maustaessa vaikkapa tortillasipsin avulla. Täydellinen pico de gallo on makea, tulinen, suolainen ja hapokas.

Salsa roja (neljälle)
  • 4 kypsää terttutomaattia
  • 1/4 hopeasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 jalapeño
  • 1 tl suolaa
Paahda puolitettuja tomaatteja kuumassa pannussa, kunnes tomaatties kuori saa mustia pilkkuja. Paahda sitten sipuli, valkosipuli ja jalapeño samaan tapaan. Soseuta ja mausta suolalla. Tarjoa huoneenlämpöisenä.

Pico de gallo (neljälle)
  • 4 kypsää terttutomaattia
  • 1/2 hopeasipuli
  • 1/2 jalapeño
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 limen mehu
Puolita tomaatit ja poista siemenet. Kuutioi hedelmäliha. Hienonna sipuli ja jalapeño. (Poista ensin jalapeñon siemenet, mikäli haluat vähemmän tulisen salsan.) Sekoita kaikki ainekset ja mauta suolalla ja limemehulla.

Bloggaan myöhemmin myös varsinaisista täytteistä. Porkkanasta ja parsakaalista saa molemmista erinomaisia tacoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti