perjantai 14. maaliskuuta 2014

Parempaa roskaruokaa: keittokirjakatsaus

Liemessä-Jennin Katukeittiö-kirjan alaotsikko "Parempaa roskaruokaa" kiteyttää hyvin yhden viime vuosien suurimmista ruokatrendeistä: huolella laadukkaista raaka-aineista valmistettua pikaruokaa/roskaruokaa/katuruokaa. Trendi on näkynyt niin Helsingin kuin Tukholmankin ravintolatarjonnassa: falefelia, hodareita, hampurilaisia, kebabia, nyhtöpossua, texmexiä... Tukholmassa maailman eri kolkkien katuruokaa tarjoilevat myös food truckit eli ruokarekat. Ravintola- ja ruokarekkatarjonnan lisäksi trendi on näkynyt ruotsalaiskustantamojen keittokirjoissa. Esittelen tässä kirjahyllystäni löytyvät roskaruokakirjat ja suunnittelen uusia kirjahankintoja.

Paremman roskaruo'an sanansaattaja numero yksi on Jonas Cramby. Kirjahyllystäni löytyvät Jonaksen molemmat tähän mennessä ilmestyneet keittokirjat Texmex från grunden (2012, ilmestynyt 2013 suomeksi nimellä Texmex alusta alkaen) ja Texas BBQ (2013). Odotan innolla myös huhtikuuksi luvattua Mackor-uutuutta, joka syventyy maailman voileipiin.

Texmex från grunden on julkaistu suomeksi nimellä Texmex alusta alkaen.

Suomalaisissakin ruokablogeissa ihastuttanut Texmex från grunden johdattaa nimensä mukaisesti lukijan alusta asti itse valmistetun texmexin saloihin. Kirjasta löytyy reseptit niin maustesekoituksille, tortilloille kuin erilaisille salsoillekin. Kirjan ohjeista suosikeikseni ovat nousseet taco-täytteet: Oluessa ja chilissä keitettyä naudan lapaa, kolassa ja mausteissa keitettyä porsaan kassleria ja coleslaw'n kanssa tarjottavia paneroituja kalapaloja on kaikkia tullut tehtyä useampaan otteeseen. Taco-täytteiden ja tilpehöörien lisäksi kirjasta löytyy reseptejä texmex-aamiaiseen, alkupaloihin, grillaamiseen, jälkiruokiin ja drinkkeihin. Kaunis kirja sopii myös inspiraation hakemiseen ja selailuun. Suosittelen!

Reseptit Texmex alusta alkaen -kirjassa vaativat aikaa ja toisinaan erikoisempia chililaatuja mutta ovat kuitenkin melko helposti lähestyttäviä. Texas BBQ taas vaatii astetta enemmän asiaan vihkiytymistä. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kirjan reseptit perustuvat epäsuoraan grillaukseen. Barbecue-grillauksessa grillin lämpötila pidetään alhaisena, 110 - 120 asteessa, ja valmistusaika on useita tunteja. Kerrostaloasujalta ei välttämättä löydy tarvittavaa välineistöä. Puuttuvan välineistön takia Texas BBQ onkin jäänyt minulla huomattavasti vähemmälle käytölle kuin Texmex från grunden. Isän kaasugrillissä valmistunutta pulled porkia lukuun ottamatta olen keskittynyt lisukkeisiin: kirjasta on löytynyt useita hyviä coleslaw-salaatteja, herkullinen barbecue-kastike ja uusi luottoresepti hampurilaissämpylöille. Toki kirja on myös erinomaista ruokapornoa!

Jonas Crambyn blogi jäi juuri tauolle, mutta häntä kannattaa seurata instagramissa (@jonascramby). Tällä hetkellä Jonas raportoi roadtripiltä Yhdysvaltojen etelävaltioista.

Jon Widegrenin Flippin' Burgers -kirja on ulkoasultaan vaatimattomampi kuin Jonas Crambyn kirjat.

Kolmas kirjahyllystäni löytyvä opas parempaan roskaruokaan on Jon Widegrenin Flippin' Burgers: Hamburgare från grunden (2013). Vuonna 2010 Jon lähti kuuden viikon tutkimusmatkalle Yhdysvaltojen hampurilaisravintoloihin ja dinereihin, tavoitteena selvittää täydellisen hampurilaisen salaisuus. Reissun inspiroimana syntyi ravintola Flippin' Burgers ja myöhemmin samanniminen kirja. Kirjan kohderyhmää ovat hampurilaisnörtit, ja kirjassa todella lähdetään liikkeelle perusteista eli lihan ostamisesta ja jauhamisesta. En omista lihamyllyä, joten Texas BBQ:n tavoin tämäkin kirja on tarjonnut lähinnä lisukeinspiraatiota. Kirjan myötä avokado, tuorejuusto ja säilötty punasipuli ovat liittyneet hampurilaistäyterepertoariini. Siihen olen tosin vähän pettynyt, että kirjan "resepti" jalapeño-ketsupille perustuu valmiiseen ketsuppiin, johon lisätään omenaviinietikkaa ja jalapeñoa. Från grunden my ass!

Katuruokatrendi jatkuu myös vuonna 2014, niin kirjakaupoissa kuin minun keittiössänikin. Varasin juuri Tukholman kaupunginkirjastosta viime vuonna ilmestyneen Hamburgare och texmex -kirjan ja nyt alkuvuodesta julkaistun Taco mexican style -kirjan, ruotsalaisia molemmat. Olen molempia selaillut kirjakaupassa, ja kirjat vaikuttavat lupaavilta. Erityisesti odotan pääseväni tutustumaan Taco mexican stylen moniin kasvis- ja kalaohjeisiin. Monestihan roskaruokateeman kirjat painottuvat lihaherkkuihin, joten Taco mexican style tarjoaa tervetullutta vaihtelua. Ostoslistalla on tietysti myös Katukeittiö - parempaa roskaruokaa, joka lähtee tilaukseen heti kun päästän itseni nettikauppapannasta viikonloppuna koittavan muuton jälkeen. Tämän kevään ruotsalaisista keittokirjauutuuksista odotan innolla paitsi Jonas Crambyn Mackor-uutuutta myös Tove Nilssonin ihan pian ilmestyvää Soda, lemonad och snacks -kirjaa. Alusta asti itse valmistettu roskaruoka vaatii tietysti seurakseen myös kotitekoisia virvoitusjuomia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti