maanantai 23. helmikuuta 2015

Helpot pitäleivät (juurella tai hiivalla)

Lähi-itäbrunssilla oli tietysti tarjolla myös pitaleipiä shakshukan, labnehin ja hummuksen dippailuun. Tarkemmin ottaen tarjolla oli kahta sorttia pitaleipiä, toiset hiivalla, toiset hapanjuurella nostatettuja. Molemmat reseptit perustuvat samaan, Martin Johanssonilta opittuun, periaatteeseen: sekoitetaan pizzataikina, kohotetaan jääkaapissa vähintään kahdeksan tuntia, pyöritellään palloiksi, litistetään pitaleiviksi, kohotetaan ja paistetaan. En voi liikaa hehkuttaa jääkaappikohotuksen kätevyyttä. Kun hyvissä ajoin nopeasti sekoitettu taikina odottaa jääkaapissa, on tuoreiden pitaleipästen taikominen aamutuimaan tai arki-iltana varsin vaivatonta.

Martin leipoo pitaleivät hiivalla, mutta tällä kertaa sovelsin menetelmää myös hapanjuurella nousevaan luottopizzataikinaani. Toimii. Ensin kuitenkin hieman googlettelin, ja opin uuden niksin sopivan paksuuden arvuutteluun: ota mallia korvalehdestä! Toimii. Korvalehden paksuisiksi kaulittuina sekä hiiva- että juuripitaleipiin syntyi uunissa esimerkillinen tasku.



Helpot pitaleivät (8 pientä pitaleipää)
  • 200 g kylmää vettä
  • 4 g hiivaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 tl sokeria
  • 300 g vehnäjauhoja

Helpot pitaleivät hapanjuurella (8 pientä pitaleipää)
  • 150 g aktiivista hapanjuurta
  • 125 g vettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 tl sokeria
  • 225 g vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset kulhossa taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Kohota jääkapissa 8 - 24 tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahdeksaan osaan. Muotoile palloiksi tähän tapaan. Anna pallojen levätä leivinliinan alla 15 minuuttia.
Litistä palloja ensin käsin ja kauli sen jälkeen korvalehden paksuisiksi. Aseta leivinpaperilla päällystetylle pellille, peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan puoleksi tunniksi (juurella leivotut pitaleivät tunniksi).
Lämmitä uuni hyvissä ajoin 250 asteeseen. Paista pitaleipiä keskellä uunia kunnes niihin muodostuu tasku ja ne saavat hieman väriä. Kääri uunituoreet pitaleivät heti keittiöpyyhkeeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti